Başbakan Boyko Borisov, Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısından sonra basına yaptığı açıklamada, ”Bulgaristan ve diğer beş ülke - Litvanya, Letonya, Polonya, Macaristan ve Romanya, Avrupa kurumlarına gönderdikleri mektupta AB'nin Hareketlilik Paketi olarak bilinen taşımacılık sektöründeki reform kurallarının yeniden gözden geçirilmesini istedi” diye bildirdi.
Borisov, ”Çok düzeltmeler yapıldı, o kadar çok fazla düzeltme yapıldı ki, paket teklifler orijinal anlamını yitirdi” dedi.
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'na gönderilen mektupta AB'nin dış sınırlarında olanlar da dahil olmak üzere tüm üye devletlerin ulusal özellikleri dikkate alınarak ayrıntılı bir tartışma yapılması gerektiği belirtilmektedir.
Başbakanlıktan verilen bilgiye göre söz konusu mektupta şu ifadeler yer aldı: “AB'de gereksiz bölümler yaratan önlemler almayacağız. Yeni yasal önlemlerin kesinlikle gerçekçi, orantılı ve ayrımcılığa yol açmaması gerektiğine inanıyoruz. Onların şirketlerimizi üçüncü ülkelerden gelen şirketlerden daha kötü bir konuma sokmadan AB taşımacılık sektöründe rekabeti koruması gerekiyor”.
Diğer bir gerekçe ise paketteki tekliflerin bir kısmının boş kamyon seferlerinin sayısında bir artışa yol açması ve bu da otomatik olarak yılda yüzbinlerce ton karbon salınımı anlamına gelmesidir.
Altı ülkenin başbakanları, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu'nu Hareketlilik I paketi ile ilgili önerileri dikkatlice analiz etmek ve müzakerelere devam etmeden önce tartışılan tüm önlemlerin etkisini değerlendirmeye çağırıyorlar. Bulgaristan, en çekişmeli konularda uzlaşmaya varılmazsa, AB Adalet Divanı'ndan paket tekliflerin bir kısmını iptal etmesini isteyeceğini açıkladı.
1 Kasım’da AB Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve üye devletler arasında Macron Paketi olarak da bilinen AB’nin taşımacılık sektöründeki reform kuralları konusunda müzakereler başlayacak. Paket, daha yüksek asgari ücret ödenmesi ve otellerde tatil zamanlarının düzenlenmesi dahil olmak üzere görevle başka ülkeye gönderilen yük taşımacılığı yapan sürücüler için yeni kurallar getirmektedir. En çekişmeli öneri, her 4 haftada bir sürücülerin boş kamyonlarla ülkesine geri dönmesidir, çünkü bu Orta ve Doğu Avrupa’nın kabotaj taşımacılığı yapan nakliye şirketlerinin hizmetlerini Batı Avrupa’nın zengin iç pazarına sunmalarını engelleyecektir.
|